Veldenstraat

Zijstraat Brusselsesteenweg gelegen in het gehucht Geerdegem. Naamgeving in 1894.

Homogene gevelwanden met seriewoningen voor arbeiders, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak. Nummers 19 tot 53, van 1912 naar ontwerp van architect Th. Vandenbergh, gebouwd in opdracht van A. De Groote: reeks van zeventien werkmanswoningen met voormalige winkel en herberg, laatstgenoemde met inkom op afgeschuinde hoek Pareipoelstraat.

Horizontaal belijnde bakstenen gevels met repeterend schema, getoogde muuropeningen en sporadisch nog luiken op de begane grond. Gelijkaardige bebouwing Pareipoelstraat nummers 41-65. Naar Vennekant toe, recentere reeksen met bepleisterde bovenbouw, verticale accenten en rechthoekige muuropeningen, gebouwd in 1930 door de Mechelse Goedkope Woning; ook deze reeks loopt in de Pareipoelstraat verder.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1912, nr. 199.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De bebouwing van de Pareipoelstraat stopt heden met het huisnummer 59 (niet langer 65 zoals in de oorspronkelijke tekst vermeld).
Auteurs : Govaert, Carine