Glorieuxstraat

Beschrijving

Dorpsstraat tussen Nukerkeplein en Pontstraat. Bebouwing voorheen gedomineerd door meerdere gebouwen in neogotische stijl: schooltje met klooster (1877) en thans verdwenen hospice (1897), beide opgericht door de congregatie van de zusters van Barmhartigheid van Ronse. Oud bejaardentehuis in 1963 vervangen door het aanvankelijk zogenaamd "Instituut Glorieux" rustoord voor valide bejaarden met klooster en verpleegtehuis zogenaamd "De Samaritaan", heden gesloten afdeling voor mindervalide bejaarden. Rechts aanpalende later toegevoegde moderne rust- en verzorgingstehuis zogenaamd "Jericho" (nummer 7), van 1974-1975 en 1977-1980 naar ontwerp van ir. architect A. Steurbaut met medewerking van architect F. Mees. Beide complexen nadien verbonden door een kapel en een recreatieruimte, thans personeelsrefter; vermeldenswaardige uiting van moderne architectuur van 1977 en 1978-1980 naar ontwerp van ir. architect A. Steurbaut met medewerking van architect J. Vanoverschelde. Beide ruimten met zelfde venstertypes en materiaalgebruik. Verrassende binnenindeling van refter met deels gesloten zithoekjes op vier verschillende niveaus; speelse constructie met doorkijken en een galerij bovenin.

Nieuw kerkhof aangelegd in 1960 verderop aan westelijke straatzijde.

• Ronse, klooster van de zusters van Barmhartigheid, Archief, Nukerke.
  • HEYRMAN E., Gedenkboek bij de eeuwfeestviering van de Congregatie der Zusters van Barmhartigheid van Ronse. 1845-1945, Gent, 1946, p. 148-150, 187-191.
  • VERLINDEN A. - LAGAE J., Architectuur in de provincie, Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 1993, p. 64.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke