Ommegangstraat

Beschrijving

Zuidelijke begrenzing van de gemeente, namelijk oude grensstraat met Ronse behalve een gedeelte ter hoogte van het gehucht Kafhoek. Deel van de weg Kwaremont (Kluisbergen) - Schorisse, waarschijnlijk met oude oorsprong. Vanaf het kruispunt met de steenweg Oudenaarde-Ronse (Kruisstraat en Rijksweg), oostwaarts leidend tot Louise-Marie (zie Etikhove). Huidige en vroegere straatnaam, namelijk Sint-Hermesstraat, verwijzend naar de Fiertel van Ronse, jaarlijkse ommegang van 32,6 km met het reliekschrijn van Sint-Hermes rondom Ronse, die hier sinds 860 voorbij komt.

Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke