Spichtenberg

Beschrijving

Onder de Spichtenberg loopt van noordwest naar zuidoost één van de weinige lange spoorwegtunnels in Vlaanderen, namelijk de spoorwegtunnel van Louis-Marie met een lengte van 414 m, op het spoorwegtraject Oudenaarde-Ronse van de lijn Gent-St-Ghislain aangelegd in 1857-1861. Hersteld na oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog. Noordelijke ingang van bakstenen boogtunnel op grondgebied Nukerke, zuidelijke ingang op Ronse (zie Bouwen door de eeuwen heen, 15N3, Ronse, Savooistraat).

Bron     : Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke