Geografisch thema

Boekzitting

ID: 4787   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4787

Beschrijving

Naar de zogenaamde "Boekzittingsbeuk" op het hoogste punt van de Muziekberg, eeuwen geleden ook schandpaal. Tot midden 19de eeuw deel uitmakend van de weg naar Schorisse over het grondgebied Ellezelles. Prehistorische vondsten, namelijk artefacten uit het laat-Paleoliticum of het Epipaleolithicum en pijlpunten uit het Midden-Neolithicum, op de getuigenheuvel, meer bepaald in de omgeving van nummer 26, zogenaamd "Chalet Boekzitting", herberg in villastijl met reminiscenties aan de cottage met regionalistische inslag, gebouwd in 1950 en volgens inscriptie in tuinmuurtje naar ontwerp van architect G. Weymeersch.

 • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1950. 1.10-31.12.
 • CROMBE Ph., Prehistorische vondsten op de Muziekberg (Ronse), Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXXV, 1986, p. 5-19.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoningen

 • Omvat
  Herberg Chalet Boekzitting

 • Is deel van
  Ronse

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boekzitting [online] https://id.erfgoed.net/themas/4787 (Geraadpleegd op 02-12-2020)