Bredestraat

Beschrijving

Eertijds met houten korenwindmolen op het zogenaamde Wintmeulenvelt, ook zogenaamde "Bruulmolen"; opgericht in 1835, door bliksem vernield in 1910. Thans voornamelijk aaneensluitende bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw, met enkele opvallende panden, bijvoorbeeld de rijhuizen nummer 47 en nummer 57 naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe (plintsteentje) respectievelijk van 1935 en 1942 (confer bouwplannen), en het bedrijfsgebouw nummer 75, kantoren en magazijnen van het in 1908 opgerichte bedrijf J. Van Der Hauwaert naar ontwerp van architect A. De Gavre van 1941.

Nummer 82. Evangelische kerk, Pastorie en Protestants cultureel centrum. Sobere bakstenen constructie met gesloten muurvlakken daterend van 1968. Gebouwd in opdracht van het Evangelisatie Comité VZW SILO naar ontwerp van 1967 van de architecten R. Delfosse en A. Van Impe (Brussel). Inwijding op 28 juni 1969.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. I 821.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1935. 1.1-31.3., Doos 1941. 1.10-31.12, Doos 1942. 1.1-30.6.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1967. 5.7-11.10.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 172.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen