Geografisch thema

Dammekensstraat

ID: 4797   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4797

Beschrijving

Straat met kronkelend tracé leidend van Hogerlucht naar Ommegangstraat in het Noorden van de gemeente. Eerste, verharde straatgedeelte voornamelijk interbellumarchitectuur, rijhuizen en alleenstaande bebouwing, bijvoorbeeld nummer 42, villaatje van 1937 naar ontwerp van S. Van Cauwenberghe; verderop aardeweg met meestal aangepaste hoevebebouwing.

In de Dammekensstraat werden respectievelijk in 1927 en 1928 in opdracht van "Le Nouveau Foyer Renaisien" twee straten met sociale woningen aangelegd, de Karel Lodewijk Ledeganckstraat met 58 woningen met voortuintje en het eenzijdig bebouwd Edmond Van Beverenplein met 23 huizen. Veelal gekoppelde enkelhuizen in spiegelbeelschema van twee traveeën en twee bouwlagen, al dan niet met afgewolfde pannen zadeldak; meestal vernieuwd houtwerk.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1937. 1.7-31.7.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

  • Omvat
    Herberg Châlet Royal

  • Omvat
    Hoeve Landenbourg

  • Is deel van
    Ronse