Jean-Baptiste Dekeyserstraat

Beschrijving

Vroegere Kerkstraat getrokken in 1892 volgens aanlegplan van stadsarchitect H. Vigneron in de as van de nieuwe neogotische Sint-Martinuskerk, tussen Kerkplein en huidige Jean-Baptiste Guissetplein. Aangelegd op zeer moerassige grond waardoor de linkerstraatzijde kunstmatig diende opgehoogd. Verkaveld vanaf 1895 en talrijke huizen gebouwd in 1905.

Rijbebouwing met voornamelijk doorsneeburgerhuizen uit overgang 19de naar 20ste eeuw, drie bouwlagen en meestal drie traveeƫn, opgetrokken uit baksteen met witte banden en sporadisch verwerken van hardsteen voor hoek- en sluitstenen en diamantkoppen, onder meer nummers 3, 7-11.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 1378. Stadhuis Ronse, Archief TD, Rooiplannen, nr. 1.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen