Jean-Baptiste Mouroitplein

Beschrijving

Volgens KB van 12.06.1935 aangelegd plein op de plaats van het in 1934 gesloopte Sint-Elooishospitaal (zie Hospitaalstraat). Zogenaamd naar J.-B. Mouroit die in 1872 de "Lege Mote" op de plaats van de huidige stadsbibliotheek bewoonde en schonk aan de COO als weeshuis. Interessant stedebouwkundig project van stadsarchitect A. Massez met veertien loten voorzien voor ruime moderne burgerwoningen, acht middelste huizen met voortuintjes, in een halve cirkel geschraagd geschikt rond een aangelegd park met centrale waterpartij, thans met beeld van de "Huiselijke zorgen" van Rik Wouters. Homogene interbellumarchitectuur gerealiseerd door verschillende, voornamelijk Ronsese architecten tussen 1936 en 1941. Rijwoningen met drie bouwlagen onder pannen zadel- en schilddaken, opgetrokken uit verschillend getinte baksteen in een vrij strakke traditionalistische stijl met voornamelijk art-decodetails. Nummers 9, 10, 11 en 13 werden pas in de jaren 1950 gerealiseerd.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 72.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen