Koningin Astridplein

Beschrijving

Plein ontstaan op het kruispunt van de bestaande weg Coupl' Voie, verlengd met de Gustave Royerslaan in 1924, en de volgens KB van 3.09.1928 goedgekeurde Frédéric Bruneellaan, gewijzigd in 1929, 1938 en 1951.

Centraal plantsoen met standbeeld van Dr. Ovide Decroly, bekend pedagoog, geboren te Ronse in 1871. Bronzen beeld van beeldhouwer Fl. Devos op natuurstenen sokkel met opschrift, ingehuldigd in 1981.

Bebouwing gedomineerd door het op de hoek met de Frédéric Bruneellaan ingeplante voormalige Koninklijk Atheneum, sinds 1981 Dr. Ovide Decrolyschool en doorsneebebouwing uit het interbellum, onder meer nummer 6 gesigneerd S. Van Cauwenberghe en recentere bouw.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 32.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen