Kruisstraat

Beschrijving

Drukke invalsweg vanuit Oudenaarde met sterk hellend straatniveau en mooi gezicht op het stadscentrum. Opklimmend van het stadscentrum (Aimé Delhayeplein) naar de Kruisberg op de grens met Maarkedal (Nukerke) en Kluisbergen (Zulzeke) en verder doorlopend naar Oudenaarde via een verbrede baan. Straat reeds gekasseid voor 1778. In het vierde kwart van de 18de eeuw werd een deel van de Kruisstraat vervangen door een nieuw recht tracé; het oude tracé van de straat vormt de huidige Oudestraat. Op genoemd kruispunt aan de stadsgrens stond volgens het 17de-eeuws kaartboek de galg. Op de plaats van het kasteel De Malander zou een kapel met een kruisbeeld gestaan hebben, gesloopt in 1789. Heterogene bebouwing: tot halverwege de straat nog aansluitend bij de stedelijke rijbebouwing uit de 19de en de 20ste eeuw, nadien meer landelijke bebouwing met bovenop de berg drie kasteeltjes, het park de l'Arbre de Malander en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op het kruispunt met Fiertelmeers, op de zijgevel van nummer 158, muurschildering met "De wielermuur van Ronse. Een aandenken aan de wereldkampioenschappen wielrennen van 1963 en 1988", geschilderd door J. Peeters in 1988.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nr. 832, nr. 839.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen