Nieuwebrugstraat

Beschrijving

Straat aangelegd in 1886 in het stationskwartier parallel met de spoorweg, zogenaamd naar de toen aangelegde nieuwe spoorwegviaduct met doorgang naar de Beukenlaan en Hermes Van Wynghenestraat. Vernieuwd brugdek en borstweringen met art-nouveau-getinte consoles en ijzeren leuning van 1920.

Heterogene bebouwing met grote burgerhuizen van industriëlen naast hun vlak bij de spoorweg gelegen bedrijfsgebouwen (onder meer nummers 15-17, voormalige mechanische weverij F. Rosier, sinds 1921 constructie-atelier V. Bonnier, nummer 26 voormalige weverij Vanmeerhaeghe, opgericht in 1922, later Litorna, sinds 1982 beschutte werkplaats zogenaamd "Vreugdevol") en typische arbeidershuisvesting, onder meer nummer 10 met toegang tot de achterin gelegen * Devoskoer.

Links hoekpand met het Ephrem De Malanderplein gedomineerd door de voormalige herenwoning van de familie V. Portois met op de plaats van de tuin de nieuwe bouw van het Cultureel- en Ontspanningscentrum.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. 596.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.
  • DE ROUCK G., Ronse... de tijd langs..., Ronse, 1983, p. 80.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen