Olifantstraat

Beschrijving

Volgens KB van 30.05.1865 aangelegd in de nieuwe stationswijk, gewijzigd bij KB van 27.05.1875 (verbreed aan Zuidelijke zijde volgens plan van architect F.A. Bruneel) en 28.11.1925 (verbreding voorbij de Vancaeneghemfabriek).

Zogenaamd naar een herberg "De Olifant" op de hoek met Elzelestraat; thans deels Joseph Ferrantstraat. Vrij heterogene bebouwing met nog enkele eind 19de-eeuwse burgerhuizen aan de Noordelijke zijde, twee grote complexen van het klooster der Arme Klaren en de voormalige textielfabriek Vancaeneghem (de voormalige fabriek Portois verdween in 1963) en een rij doorsneeburgerhuizen uit het interbellum.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 48.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen