Ommegangstraat

Beschrijving

Lopend van de Kruisberg naar de Muziekberg en het kleine centrum van het gehucht Louise-Marie, ontstaan midden 19de eeuw, toen hier op grondgebied Etikhove een nieuwe parochiekerk gebouwd werd. Zuidzijde van de oude grensstraat met Maarkedal (Nukerke). Noordzijde van de straat op grondgebied Nukerke met opvallende inplanting van twee stenen windmolens. Zogenaamd naar de eeuwenoude jaarlijkse Sint-Hermesommegang of Fiertel, die over 32 km de stadsgrenzen volgt met de relieken van Sint-Hermes, patroonheilige van Ronse.

Halverwege de straat, voorbij Hogerlucht, ingang tot het zogenaamd "Nieuw Kerkhof", aangelegd op een gedeelte van het zogenaamd "Bois Joly" in 1956 naar het ontwerp van R. Pechère (zie Hogerlucht).

Onder de Ommegangstraat door loopt de spoorwegtunnel (zie Savooistraat).

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G. 21.