Oudstrijderslaan

Beschrijving

Vroegere Statielaan parallel aan de spoorlijn tussen het toenmalige Stationsplein en de Saint-Sauveurstraat, afgelijnd volgens plan van 16.10.1893, gewijzigd volgens plan van architect A. Massez, goedgekeurd bij KB van 28.03.1927 en 20.06.1928. Spoorweg afgelijnd door gietijzeren leuningen op natuurstenen sokkel en rij platanen. Begin van de laan voorheen gedomineerd door het kasteeltje in neo-Vlaamse-renaissance van 1894 en de fabriek van Gomar Vandewiele-Henriest, gesloopt in 1975-76 en vervangen door een appartementsgebouw. Rijbebouwing uit het interbellum op de hoek met de Gefusilleerdenlaan.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nr. 29.
  • DE ROUCK G., Ronse... de tijd langs..., Ronse, 1983, p. 117, 149.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen