Politiekegevangenenstraat

Beschrijving

Oude straat en invalsweg vanuit Henegouwen, de vroegere Athstraat, tussen het huidige Jean-Baptiste Guissetplein en de tot 1885 bestaande overweg bij het eerste spoorwegstation. Nieuw rooilijnplan voor verbreding van de noordzijde volgens plan van architect A. Massez, goedgekeurd bij KB van 10.03.1928. Voornamelijk bebouwd bij de urbanisatie van de stationswijk na 1861 met nog grotendeels behouden doorsneeburgerhuizen van drie traveeën en twee, twee en een halve of drie bouwlagen onder zadeldak; bepleisterde, beraapte, gecementeerde of ontpleisterde bakstenen parementen en rechthoekige of getoogde vensters, onder meer nummers 1-11, 27, 32, 42-46. Door de nabijheid van station en spoorweg, vestiging van verschillende kleinere werkateliers en fabrieken en twee beluikjes: Gyselingssteegje bij nummer 29 en Clariststeegje naast nummer 37.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Rooiplannen, nummer 44.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen