Rode Broeckstraat

Beschrijving

Leidend van de zogenaamde passerelle over de spoorweg in de Aatstraat naar Stooktstraat. Voorheen landelijke, quasi onbebouwde straat, voornamelijk in de loop van het tweede kwart van de 20ste eeuw bebouwd met rijhuizen en enkele kleine textielbedrijven vooral in het tweede straatgedeelte, bijvoorbeeld nummer 57, zogenenaamd "Le Standard", nu leegstaande en vervallen weverij en spinnerij van G. Hantson & cie; nummer 134, zogenaamd "Samsa" of "S. A. Soie Artificielle Moderne", gestart in 1925 en nu eveneens buiten bedrijf; nummer 150, zogenaamd "The Select", bonneterie van 1928 tot 1981; nummer 160-162, voormalige weverij "Bourlez & Delghust" van 1923, werd in 1924 "Delghust & Cie" en in 1937 PVBA "R. Delghust & Cie", gespecialiseerd in de fabricatie van dassen. Stopgezet in 1967; nummer 265, voormalige bedrijfsgebouwen Detandt van 1929 en 1936.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1923. 1.7-31.12, Doos 1925. 1.1-30.6, Doos 1929. 1.4-30.6, Doos 1936. 1.11-31.12, Doos 1938. 1.3-31.3, 1.4-31.5.
  • Stedelijke Musea Ronse, Archief.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen