Spillegem

Beschrijving

Oude straat in de binnenstad tussen de Grote Markt en de Verlorenstraat. Zogenaamd naar het "Spilleghem", een door hoge bomen omgeven hoeve gelegen buiten de stadskern. Later verbasterd tot "'S Pillegrim" (zie Poppkaart) en "Pelgrimstraat". Tot de overwelving van de Isaackbeek voorzien van een brug als verbinding met de Elzelestraat.

Bebouwing met overwegend 19de-eeuwse rijhuizen met deels behouden bepleisterde en witgeschilderde, deels gecementeerde voorgevels, twee of drie bouwlagen onder zadeldak en tot winkel of garage aangepaste pui, onder meer nummers 3, 4, 5 (voormalige brouwerij Buckens uit eind 19de eeuw, stopgezet in de jaren 1950), 6, 8, 9 met mooie art-decopui, 10, 11, 13, 19. Achter nummer 12 verschillende huisjes rond een binnenkoer, toegangelijk via poort.

• CAMBIER A., Van-de Poepertstroete noer 't Spielegreem, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XLII, 1993, p. 29-30.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen