Watermolenstraat

Beschrijving

Smal, zeer oud bochtig straatje oorspronkelijk van de Molenbeek met watermolen tot het Kaatsspelplein, binnen de Vrijheid van Ronse. Zogenaamd naar de vroegere zogenaamde "Kapittelmolen" of "Kerkhofmolen", eigendom van het kapittel, reeds gekend uit 14de-eeuwse documenten en afgebroken in 1890. Overwelving van de beek en aanleg van de Kegelkaai op deze plaats. Bij wegenwerken in 1955 zijn de funderingen van de molen in ijzerzandsteen teruggevonden. Vanaf 1851 oprichting van een katoenweverij door Boudewijn Béatse bij de Molenbeek, later onder meer Béatse-Beaucarne, G. Vandenbroucke, Cyr Cambier & Cie en tenslotte onder Léon Cambier uitgegroeid tot één van de indrukwekkendste complexen van de stad, gesloopt met uitzondering van de directeurswoning in 1980. Nieuw rooilijnplan van 8.06.1869 voor de zuidelijke straatzijde (nummers 8-18, eenheidsbebouwing met twee en een halve bouwlaag en gecementeerd parement). Bij nummer 20, behouden grote toegangspoort met arduinen schamppalen van de voormalige "Brasserie du Vieux Moulin" of brouwerij-distillerie Vandergheynst aan de Wijnstraat, midden 19de eeuw ook eigenaar van de oude kapittelmolen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • DECONINCK J, Een onbekende kaart van de vrijheid van Ronse uit 1623, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 92-93.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen