Geografisch thema

Watermolenstraat

ID: 4904   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4904

Beschrijving

Smal, zeer oud bochtig straatje oorspronkelijk van de Molenbeek met watermolen tot het Kaatsspelplein, binnen de Vrijheid van Ronse. Zogenaamd naar de vroegere zogenaamde "Kapittelmolen" of "Kerkhofmolen", eigendom van het kapittel, reeds gekend uit 14de-eeuwse documenten en afgebroken in 1890. Overwelving van de beek en aanleg van de Kegelkaai op deze plaats. Bij wegenwerken in 1955 zijn de funderingen van de molen in ijzerzandsteen teruggevonden. Vanaf 1851 oprichting van een katoenweverij door Boudewijn Béatse bij de Molenbeek, later onder meer Béatse-Beaucarne, G. Vandenbroucke, Cyr Cambier & Cie en tenslotte onder Léon Cambier uitgegroeid tot één van de indrukwekkendste complexen van de stad, gesloopt met uitzondering van de directeurswoning in 1980. Nieuw rooilijnplan van 8.06.1869 voor de zuidelijke straatzijde (nummers 8-18, eenheidsbebouwing met twee en een halve bouwlaag en gecementeerd parement). Bij nummer 20, behouden grote toegangspoort met arduinen schamppalen van de voormalige "Brasserie du Vieux Moulin" of brouwerij-distillerie Vandergheynst aan de Wijnstraat, midden 19de eeuw ook eigenaar van de oude kapittelmolen.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
 • DECONINCK J, Een onbekende kaart van de vrijheid van Ronse uit 1623, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXXIX, 1985, p. 92-93.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis, directeurswoning en koetshuis van de mechanische weverij Léon Cambier

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Twee dorpswoningen

 • Is deel van
  Ronse

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Watermolenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4904 (Geraadpleegd op 30-11-2020)