Wijnstraat

Beschrijving

Zeer oude rechtlijnige straat en West-begrenzing van de Vrijheid van Ronse, van de oude Berch plasch (thans Franklin Rooseveltplein) opklimmend tot Steenbrugge (thans Aimé Delhayeplein), voorheen tot de Sint-Cornelisstraat "Den Thuyn" of "Thuynstraete" genoemd. Deels behouden oude bebouwing onder meer zichtbaar in zijgevels met vlechtingen (nummers 6, 14, 36, 44, 51, 55), stijl dak (nummers 25-27, 51, 65-67), een achterpuntgevel (nummer 53) of jaarsteentje (nummer 4 "1699", nummer 46 "1651"). Voormalige toegang tot het zwartzustersklooster verdwenen in 1875 bij het aflijnen van de huidige Zwartezustersstraat in plaats van het oude weeshuis. Meestal behouden bepleisterde en beschilderde of gecementeerde bovenverdieping boven een reeds herhaaldelijk aangepaste winkelpui. Enkele behouden houten winkelramen (onder meer nummer 17, 21, 29). Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw vestiging van verschillende industiëlen die er rijkelijke herenhuizen met fabrieken en werkhuizen in achterbouw lieten oprichten. Enkele tijdens het interbellum vernieuwde panden of gevels op de nieuwe achteruit geschoven rooilijn van 1910, onder meer nummers 37 en 50 van 1939 naar ontwerp van architect S. Van Cauwenberghe.

• Rijksarchief Ronse, Topografische-historische atlas, nr. 630.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1939. 1.7-31.12.