Winston Churchillplein

Beschrijving

Vroeger Stationsplein. Vierkant plein op het einde van de Stationsstraat, aangelegd tegenover het in 1881 ingehuldigde nieuwe station (nummer 6). Oorspronkelijk kaal plein, begin 20ste eeuw voorzien van een vierlobbig bloemenperk en lantaarns, volgens bouwaanvraag van 1951 vervangen door een cirkelvormige fontein met bloemenkrans naar ontwerp van architecten R. Puttemans en Ch. Malcause en tuinarchitect R. Pechère, in 1959 middenin voorzien van een bronzen beeldje van de "Dansende Nar", of Ronsense Zot, symbool van de Bommelfeesten, staande op een klok, verwijzend naar stadsbeiaardier E. Delmotte, bezieler van de feesten, door beeldhouwer Fl. Devos, geplaatst in 1959.

Doorsneebebouwing uit eind 19de eeuw, oorspronkelijk gebouwd als hotels, thans voornamelijk café's, onder meer nummers 7-8/ IJzerstraat, het oude "Hotel Lefebvre", gebouwd in 1889 en nummers 9-10/ Stationsstraat "Hotel A la ville de Mons", thans "The Ritz". Nummer 1/ Stationsstraat, voorheen "Hotel - Tabacs & Cigares" kreeg volgens bouwplan van 1938 en nieuwe pui naar ontwerp van architect R. Delgutte. Nummer met art-decocafépui volgens bouwplan van 1933.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1933. 1.7-31.8, Doos 1938. 1.10-31.12.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G. 11.
  • DE ROUCQ G., Ronse in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, p. 11.