Zonnestraat

Beschrijving

Zeer lange straat van het stadscentrum naar het noordwesten richting Berchem met een heterogene bebouwing. Eerste gedeelte van straat voornamelijk bebouwd met rijhuizen van twee tot drie bouwlagen met lijstgevels met veelal getoogde muuropeningen en verschillend gevelparement (beraapt, bepleisterd, gecementeerd of vernieuwd) uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw en voorheen met verschillende fabrieken, onder meer de in 1865 opgerichte en nu verdwenen gasfabriek. Typische enkelhuizen uit de jaren 1920, bijvoorbeeld nummers 170, 172, 174, eerstgenoemde naar ontwerp van A. Massez van 1926. Ook enkele rijhuizen met sobere bakstenen gevel uit eind interbellum.

Eind van de straat, moderne parochiekerk van Klijpe met bijhorende ernaast gelegen pastorie naar ontwerp van architect R. Van Houtte van 1957.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G.14.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1926. 1.7-31.12.