Berchemstraat

Beschrijving

Vroeger gedeeltelijk zogenaamd Kapellestraat en Grijvestraat, een hoofdstraat vanuit het centrum van Berchem oost verlopend tot de Oudenaardebaan en gedeeltelijk volgens het tracé van de baan van Gent naar Doornik aan de rechteroever van de Schelde. In het * centrum gekenmerkt door een aantal huizen in kern uit de 17de tot 18de eeuw en rijbebouwing van het stedelijke type, voornamelijk uit midden 19de eeuwwaarachter veelal oudere bebouwing met vlechtingen. Nummers 1 en 2, hoekhuizen van twee bouwlagen met afgekante hoektravee aan de Stationsstraat, uit de eerste helft van de 19de eeuw met latere aanpassingen, nrummer 2 met oudere kern, respectievelijk beraapte en gecementeerde gevel; nummer 12, 19de-eeuws herenhuis van twee bouwlagen met bepleisterde gevel en vernieuwd houtwerk en nummer 129/ Pontstraat, bewaart in afgekante hoektravee een rondboognis met gekruisigde Christus.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja