Grote Herreweg

Beschrijving

Hoofdstraat van de gemeente, lopend van Berchem naar Orroir, voorheen zogenaamde Grooten Heirweg, of heirweg van Doornik naar Oudenaarde. Nog tot begin 19de eeuw aardeweg. Hier en daar behouden dorpswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De kerk is gelegen aan een pleinvormige verbreding van de straat, voorheen zogenaamd Ruienplein, de Plaats en Vredesplein.

Oorlogsmonument van de Eerste Wereldoorlog, opgericht in 1920 en verplaatst op oude kerkhof ten Oosten van de kerk in 1983. Vierkante arduinen zuil met gesculpteerde ornamenten en ingebeitelde namen van gesneuvelden.

• DECRITS M., De eerste wereldoorlog te Ruien (Kluisbergen), in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XL, 1991, p. 43-53.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja