Teksten van Meersestraat

https://id.erfgoed.net/themas/4926

Meersestraat2 ()

Lange rurale straat die min of meer evenwijdig loopt met de Schelde. Op de Ferrariskaart (1771-1778) staat de straat ingetekend met een dichte bebouwing onder de benaming "Meirssche" in het noorden van Berchem. De straat loopt oostelijk verder op grondgebied Oudenaarde (Melden) en is gelegen in de alluviale Scheldevallei ten westen van de Schelde. In de jaren 1920 was er een veer en werd er een sluis gebouwd

Aan de Scheldezijde van de straat, opmerkelijke rij van ongeveer 30 zuidoostelijk georiënteerde boerenhuizen en hoeven voornamelijk uit de 19de eeuw met oudere inplanting of kern, bijna allemaal met een binnenkoer. Op de Ferrariskaart zijn de hoevestructuren, bestaande uit losse bestanddelen rond een centraal erf herkenbaar, een dubbele bomenrij sloot de weilanden achter de hoeves af in noordelijke richting. In de 20ste eeuw waren dit Canadese populieren die nu stilaan aan het verdwijnen zijn.

Alle woningen zijn gebouwd langs dezelfde noordwestelijke Scheldezijde van de straat (weidekant) pal op de grens van enerzijds een donk met lemig zand, typisch gebruikt als kouter (akkerland), en anderzijds de Scheldevallei met vruchtbare meersen (kleibodems) waarschijnlijk traditioneel gebruikt als graas- of hooiland. Dit had als voordeel dat beide types land en hun producten vlakbij de boerderij lagen. Midden 19de eeuw werden veel hoeves uitgerust met cichorei-asten. Op nummer 25 na zijn die allemaal verdwenen en het merendeel van de hoeven en boerenhuizen zijn aangepast. Slechts twee boerderijen zijn anno 2011 nog in werking. Ondertussen werd de vruchtbare grond aan de zuidzijde van de straat deels verkaveld en bebouwd.

  • S.n., 1991: Het Schedevalleiproject, een cultuurhistorisch-geografische verkenning, Gent.

Auteurs:  Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meersestraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139024 (geraadpleegd op ).


Meersestraat ()

Lange landelijke straat aan de Schelde, op de Ferrariskaart reeds dicht bebouwde zogenaamde Meirssehe, in het noorden van Berchem. Oostelijk verlopend op grondgebied Oudenaarde (Melden). In jaren 1920 werd er een sluis gestoken en was er een veer.

Aan de Scheldezijde van de straat, zuidoostelijk georiënteerde boerenhuizen en hoeven voornamelijk uit de 19de-eeuw met oudere inplanting of kern, midden 19de eeuw uitgerust met cichorei-asten. De meeste cichorei-asten zijn verdwenen en het merendeel van de hoeven zijn aangepast.

Kapel van 1938, op straathoek ingeplante eenvoudige bak- en hardstenen kapel onder zadeldak (leien). Rechthoekige getraliede vleugeldeur met spitsboogveld. Sluitsteen met jaartal 1938 in geveltop. Gecementeerde zijgevels. Binnen: gepolychromeerd plaasteren Christus- en Mariabeeldje.

  • DE KEYZER B., De Lange Weg naar Kluisbergen, Bijdrage tot de historie van Kluisbergen: Bergen - Ruien - Kwaremont - Zulzeke, II, s.l., 1978, p. 327-328.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meersestraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/105036 (geraadpleegd op ).