Ommegangstraat

Beschrijving

Gelegen in het dorpscentrum met * kasseibestrating. Afdalend begin, naast de Sint-Amanduskerk parallel met de Ronse Baan, voorheen zogenaamde Bergstraat, vroeger onderdeel van oude weg naar Berchem. Verder loodrecht straatverloop, vroeger zogenaamde Fontainestraat (zie Poppkaart), naar Broektestraat. Verspreide landelijke woningen waarvan sommige teruggaand op oudere bebouwing met partieel bewaard oorspronkelijk voorkomen zoals nummer 9: een in het derde kwart van de 20ste eeuw aangepaste gesloten voormalige hoeve met behouden U-vormige opstelling van gewitte bakstenen gebouwen, voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw; in kern ouder boerenhuis en brede korfbogige hoevepoort met druiplijst in een poortgevel afgedekt door pannen zadeldakje. Nummer 13, heden taverne zogenaamde "Monument", deels gehuisvest in een achterin gelegen laag vroeger dorpshuis uit de 19de eeuw met eenvoudige gewitte bakstenen voorgevel afgelijnd door getrapte daklijst.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja