Onder de Linde

Beschrijving

Begin 17de eeuw is de gewoonte dat meerdere begijnen in één huis samenwonen langzamerhand in onbruik geraakt; dit feit, gecombineerd met een toenemend aantal nieuwe roepingen geeft aanleiding tot een uitbreiding van het woningbestand. Hiertoe wordt de Kleine Boomgaard omgevormd tot een plein, Onder de Linde, waarlangs in een eerste bouwcampagne (1648-1655) elf stenen huizen worden gebouwd (aan de huidige Corverstraat en Sint-Catharinastraat).

Tussen 1660 en 1665 komen de vier tegenover liggende woningen tot stand. De toegang tot de "nieuwe huysen" werd gevormd door een smalle steeg in het verlengde van de Bredestraat; deze verdwijnt eind 17de eeuw, wanneer de aan de steeg palende huizen afgebroken worden om een bredere doorgang vrij te maken.

Op het plein bevond zich één der waterputten van het begijnhof.

Nr. 3. Cf. Corverstraat 48, waarmee het één geheel vormt.