Sint-Truidersteenweg

Beschrijving

Aangelegd in 1817. Vlak buiten de Sint-Truiderpoort, tegenover het Casino werden belangrijke Romeinse funderingen, vloeren en kolomschachten opgegraven; hier werd in 1817 de bekende mijlpaal gevonden.

Het Casino, gelegen aan het begin van de straat, werd in 1845 gebouwd en was het lokaal der liberale verenigingen; het werd tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk beschadigd.

• COLLETTE A., SEVERIJNS P. & VANDEPLAS E., Een eeuw Belgische stad, in: 2000 jaar Tongeren.15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.140-142.
  • SEVERIJNS P., Tongeren, Romeinse civitas in het Imperium Romanum, in: 2000 jaar Tongeren.15 vóór Chr. tot 1985, p.27.
  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904, p.15.