Wijngaardstraat

Beschrijving

Eerste vermelding in de 14de eeuw, mogelijk naar een wijngaard op die plaats. Aan het einde van de straat, waar deze voorheen op de stadswal en de Jeker uitgaf bevond zich vroeger het minderbroedersklooster. De stichting dateert van 1626 en de kerk werd gewijd in 1639. In 1797 confiscatie van de goederen; de in 1795 gevormde nationale gendarmerie wordt er gehuisvest. Afbraak van de kerk in 1810. In 1840 wordt er de gevangenis en in 1847 de gendarmerie gebouwd.

Aan de overzijde van de straat bevond zich het bonnenfantenklooster, gesticht in 1644. Het klooster werd in 1798 verkocht en kort daarop gesloopt.

• PAQUAY J., Tongeren voorheen. Geschiedkundige schets, Tongeren, 1934, p.94, 286-287.
  • PERREAU A., Tongres et ses monuments, Tongeren, 1849, p.177.
  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904, p.42-43.
  • VANDEPLAS E., Springplank naar een nieuwe samenleving: 1789-1830, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.119.