Geografisch thema

Mulkerweg

ID: 5000   URI: https://id.erfgoed.net/themas/5000

Beschrijving

Vlak bij de kapel van Sint-Gilis ligt de zogenaamde Pliniusbron. Dit zou de bron zijn die Plinius in de De rerum natura lib.31 vermeldt, hoewel het niet duidelijk is of de vermelding op Tongeren of Spa slaat. De oorspronkelijke bron bevond zich trouwens op een andere plaats. Ze wordt in de 16de eeuw vermeld door H. Thomas, De Tungribus et Eburonibus, door Andreas Bacci, geneesheer van paus Sixtus V, door kardinaal de Granvelle en François Mendoza, gouverneur van Karel V. Confer ook Philips Gherinx, lijfarts van prinsbisschop Ernest van Beieren, Description de la fontaine férigineuse de Saint-Gilles près de Tungre, 1578. Begin 19de eeuw werd het idee opgevat de plaats als een kuuroord uit te baten; deze onderneming kende evenwel geen succes.

  • BAILLIEN H., De Pliniusbron te Tongeren, (De Tijdspiegel, 1, 1946, p.7-8).

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mulkerweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/5000 (Geraadpleegd op 20-01-2021)