Geografisch thema

Edmond de Grimbergheplein

ID
501
URI
https://id.erfgoed.net/themas/501

Beschrijving

Woonwijk gelegen tussen Mechelsesteenweg en Molenstraat, volgens de literatuur onder het burgemeesterschap van Louis De Naeyer zonder toestemming aangelegd en bebouwd in 1888-1889 (volgens T. De Herdt en T. Rabhooy: 1886-1887), opgenomen in de openbare wegenis in 1907, latere uitbreidingen onder meer 8 huizen in de Louis Mommaertsstraat naar ontwerp van 1917. Genoemd naar J.A.E.A. Helman de Grimberghe, die connecties had met Louis De Naeyer.

Rechthoekig begraasd plein met kastanjebomen op de hoeken, voorts basketbalveld en speeltuigen. Eénheidsbebouwing van arbeidershuizen doorlopend in de Spaarzaamheidsstraat (noorden), Welvaartstraat (westen) en Louis Mommaertsstraat (zuiden). Eclectische enkelhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (diverse materialen, nok evenwijdig aan de straat).

Afwisseling van verspringende lijst- en topgevels van baksteen gemarkeerd door het gebruik van al dan niet beschilderde natuursteen voor speklagen, boogfriezen, hoek- en negblokken en zo meer; hier en daar geritmeerd door lisenen en afgeschuinde hoektraveeën. Gebruik van gesinterde baksteen voor siermotieven in het metselwerk. Diverse muuropeningen met grotendeels vernieuwd schrijnwerk, steek- en rondboogvormige deuren.

  • Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1917, nummer 13.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Edmond de Grimbergheplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/501 (Geraadpleegd op )