Hagelstein (Sint-Martens-Voeren)

Beschrijving

Het gehucht Hagelstein strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Remersdaal, Sint-Martens-Voeren en Aubel.

Hagelstein was een leen zonder jurisdictie, afhankelijk van het Hof van den Bongart; de zetel ervan was een hoeve die thans niet meer te identificeren of verdwenen is. Reeds vermeld in de 15de eeuw, met één hof. Circa 1600 eigendom van de familie Alaerts. In 1656 wordt een sieur Nicolai vermeld als eigenaar en er verblijvend; het wordt van hem gekocht door Jean-Charles de Dobbelstein, heer van Eynenberg en Herckenrath; vanaf 1673 in bezit van de familie de Leeuwenstein; in 1728 gekocht door Lambert Bertholomé, in 1761 door Leonard Bree.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Rekenkamer, nummer 45.807.
  • de RYCKEL A., La cour féodale de l'ancien duché de Limbourg, Liège, 1895, pagina 113-114.