Emiel Vanderveldestraat

Beschrijving

Tussen Schoolweg en Kreweg in westelijke richting vanuit het centrum van de gemeente. Straat met zeer oud tracé, namelijk vroegere Peperstraat die volgens J. Verbesselt in 1685 de grens vormde tussen de parochies Tisselt en Willebroek. Verbindingsweg over Kreweg, Pullaar, Echelpoel en Kalfort naar Puurs. Opgehoogd in de 19de eeuw. In 1929 werd er door de maatschappij van Goedkope woningen een reeks huizen gebouwd; een jaar later werd de straat genoemd naar de socialistische voorman Emiel Vandervelde.

Lintbebouwing van enkelhuizen van twee of drie bouwlagen met beïnvloeding van de art deco en de nieuwe zakelijkheid, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder diverse bedakingen. Nummers 81-87A: eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema naar ontwerp van A. Verreyt van 1939; nummer 89 met opvallende erker eveneens van 1939 en nummer 91 met glas-in-loodramen. Nummer 93 met bouwaanvraag van 1936 van C. Jenne.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1936, nummer 27; 1939 nummers 19 en 25.

Auteurs: Steyaert, Rita