Ulvend

Beschrijving

Ulvend is een oud gehucht. Reeds in de 15de eeuw wordt hier een hoeve vermeld, het zogenaamde Hof van Ulvend.

Het gehucht wordt door de Rijksgrens met Nederland in tweeën gesneden, het noordwestelijk deel ligt op Nederlands grondgebied (Noorbeek). Aan Nederlandse zijde bevinden zich twee belangrijke hoeven uit de eerste helft van de 18de eeuw.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Rekenkamer, nr. 45.807. SCHULTE A.G., Margraten, Mheer en Noorbeek (De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst, De Provincie Limburg. Zuid-Limburg, uitgezonderd Maastricht. Derde aflevering), Zwolle, 1991, pagina 378-381.
  • WEYNS J.-NIJSSEN J., Het boerenhuis uit de Voerstreek in het Openluchtmuseum te Bokrijk (Bokrijkse Berichten, 12, 1972, pagina 31).