Geografisch thema

Fabrieksstraat

ID
505
URI
https://id.erfgoed.net/themas/505

Beschrijving

Straat op de oostelijke oever van het kanaal, tussen de Mechelsesteenweg en de draaibrug van de spoorlijn Mechelen - Sint-Niklaas; genoemd naar het vroegere Fabriekstraatje dat eertijds de Mechelsesteenweg verbond met het kanaal, maar dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest werd.

Straatbeeld gedomineerd door de fabrieksgebouwen (vanaf 1860) van de vestiging van Denaeyer. Vaartoever met gietijzeren meerpalen ter hoogte van het huidige CMI afdeling Denaeyer. In 1865 en 1866 liet L. De Naeyer tussen de brug en de Heindonksesteenweg 22 arbeiderswoningen bouwen, de zogenaamde Faubourg St.-Antoine, gesloopt in 1953-1954.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Fabrieksgebouwen S.A. Denaeyer N.V.

  • Is deel van
    Willebroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Fabrieksstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/505 (Geraadpleegd op )