Zavelputstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de zavelputten van Beerlegem reeds drie generaties ontgonnen door de familie De Pessemier.

Een deel van de huidige Zavelputstraat vlakbij de grens met Dikkelvenne komt overeen met de oude Gentstrate, deel van de vertakking naar Gent van de Romeinse weg Bavay-Blicquy-Velzeke. Deze diepe holle landweg was door een rechte weg verbonden met de dorpskern ten Zuidwesten.

In een zandgroeve op de zuidelijke glooiing van het hoogste punt van de gemeente werd een Merovingisch grafveld ontdekt uit de 6de en 7de eeuw. Bij systematische opgravingen in 1955-57 en 1964-65 werden 149 graven geborgen, in de periode 1966-67 nog eens 19 op een vermoedelijk totaal van 225 bijzettingen. Het betreft een rijengrafveld met een algemene richting van de kuilen zuidwesten-noordoosten Twee graven, onder meer het graf toebehorend aan een rijke vrouw, zogenaamde de dame van Beerlegem, werden aangelegd in een eikenhouten grafkamer. Er is één paardengraf ontdekt.

Een ander deel van de huidige Zavelputstraat was voorheen de Molenweg, naar de zogenaamde "Molen ter Varent" van de dorpsheer.

• ROGGE M., Een bijdrage tot de studie van het Gallo-Romeins wegennet in de streek tussen Schelde en Dender, in Helinium, XI, 1971, p. 127-132, 141-149.
  • ROOSENS H. - VAN DOORSELAER A., Enkele merkwaardige graven uit de Merovingische begraafplaats van Beerlegem, in Archaeologia Belgica, 91, Brussel, 1966.
  • ROOSTENS H. - GYSELINCK J., Een Merovingisch grafveld te Beerlegem, in Archaeologia Belgica, 170, Brussel, 1975.

Auteurs: Lanclus, Kathleen