Dorpstraat

Beschrijving

Aan de Lierdekouter gelegen hoofdstraat met ruim rechthoekig dorps- en kerkplein aan de zuidwestelijke straatzijde; deel van de vroegere steenweg Oudenaarde-Ninove. Vroegere dorpskerk met omringend kerkhof, te situeren midden het huidige plein, gesloopt circa 1848; nieuwe parochiekerk zuidoostwaarts ervan gebouwd op de hoek en aan de kortste zijde van het vrij gekomen plein. Centraal geplaatst hardstenen oorlogsmonument 1914-18 en 1940-45. Voornamelijk sedert de tweede helft van de 19de eeuw en in het eerste kwart van de 20ste eeuw toegenomen bebouwing, aaneengesloten tot rijhuizen ter hoogte van het dorpsplein, wat het centrumkarakter benadrukt. Slechts enkele veelal aangepaste en fragmentarische resten van oudere woningen van één bouwlaag (zoals: nummer 35 uit eind tweede kwart van de 19de eeuw; nummers 61-62, voormalige hoeve verbouwd tot twee woningen) of anderhalve bouwlaag (nummer 36, teruggaand op grote gesloten hoeve, volgens kaart Ph. Vander Maelen uit midden 19de eeuw met brouwerij).

Nieuwe begraafplaats ter vervanging van het afgeschafte kerkhof, circa 1850 aangelegd achter de bestaande bebouwing ter hoogte van de pastorie; toegangsweg tussen nummers 73 en 75. In de as van het centrale pad op begraafplaats en tegen de ommuring opgerichte Heilig Kruiskapel. Ondiepe rechthoekige bak- en hardstenen kapel. Voorpuntgevel op schouderstukken en kruisbekroning; geopend met hoge en gedrukte spitsboog. Geschilderd Christusbeeld aan houten kruis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke