Kerkstraat

Beschrijving

Onderdeel van de dorpskern en van de hoofdstraat van Deftinge, namelijk van de weg die van het dorpscentrum van Sint-Martens-Lierde naar Geraardsbergen voert. Ter hoogte van de kerk ontdubbelt de straat zich vanouds ovaalvormig rondom het vroegere omringende kerkhof; tracé ten noorden en ten oosten van de kerk in begin 20ste eeuw aangepast tot hoofdrijweg. Ovaal omringend en deels ommuurd oud kerkhof in 1941-42 opgeheven en overgebracht naar Kruisstraat; vroeger kerkhof in 1967 deels omgevormd tot parking en gereduceerd tot een smalle begraasde strook rondom de kerk, ten noorden en ten oosten begrensd door lage natuurstenen muur ter vervanging van de vroegere gewitte bakstenen kerkhofmuur. Deels in het wegdek verzonken roepsteen met halfronde bovenkant, aan de noordwesthoek van het vroeger kerkhof tegen de buitenzijde van de kerkhofmuur.

Klooster- en schoolgebouw nabij de kerk versterken het centrumkarakter. Voorts nog overwegend kleinschalige bebouwing rondom de kerk waaronder een paar oudere dorpshuizen met oorspronkelijk voorkomen.

• DE WIN P. - MOENS F., De "roepstenen" en "kerkpuien" in de provincie Oost-Vlaanderen, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Nieuwe reeks, Deel XLII, 1988, p. 55.

Auteurs: Verbeeck, Mieke