Geografisch thema

Molenstraat

ID
5121
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5121

Beschrijving

Van het dorpsplein westwaarts over de Molenkouter; verbindingsweg met Sint-Maria-Lierde. Straatnaam verwijzend naar de in 1955 afgebroken houten korenwindmolen zogenaamde "Keibergmolen" gelegen binnen de straathoek aan de westelijke gemeentegrens. Benaming ontleend aan de verheven oude molenstandplaats, de Keiberg. Reeds melding van de molen in 1577 uitgebaat door Simoen van Lierde. Molenaarsfamilie Morreels zette op de molensite hun bedrijf verder in een mechanische maalderij zogenaamd "Bloemmolens Morreels" (nummer 24), thans een industriëel gebouw met rij silo's dat de hoogste plek van Hemelveerdegem markeert. Bakstenen maalderijgebouw met drie bouwlagen, naar verluidt van 1947 (1943 volgens kadasterarchief), na sloop van de windmolen op de straathoek uitgebreid met loods in 1957-58; ten noorden, villa van midden jaren 1950 op fundamenten van molenaarshuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Machinepark van maalderij eind 20ste eeuw volledig vernieuwd.

  • Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 300.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gesloten hoeve

  • Omvat
    Gesloten hoeve

  • Omvat
    Gesloten hoeve

  • Omvat
    Zwarte moerbei

  • Is deel van
    Hemelveerdegem

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5121 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.