Steenweg (Sint-Maria-Lierde)

Beschrijving

Steenweg Ronse-Ninove als rechtlijnige nieuwe verkeersweg door Lierde aangelegd circa 1840. In de omgeving van het station ontstond sedert het vierde kwart van de 19de eeuw een wijk met geconcentreerde bebouwing, aan de steenweg plaatselijk aaneengegroeid tot rijbebouwing naast enige villabouw. Slechts zeldzame voorbeelden van dorpshuizen met landelijk voorkomen uit het vierde kwart van de 19de eeuw zoals nummer 63 van anderhalve bouwlaag en zes traveeën met poort in rechter travee min of meer gegroepeerd liggende burgerhuizen van twee bouwlagen voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met licht eclectisch getinte lijstgevel geleed door lisenen zoals nummers 70, 72, nummer 75, nummer 77, nummer 79.

Aan de nabije vroegere windmolensite op de wijk Koudenberg herinnert een houten miniatuurmolen in de voortuin van nummer 158, naar verluidt gemaakt naar model van de in 1940 vernielde Cauwenbergmolen.

• Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 298.

Auteurs: Verbeeck, Mieke