Beekmeersstraat

Beschrijving

Korte straat in het vroegere Hermelgem met verschillende oude hoeven en een vroegere watermolen ten noorden van de Munkbosbeek, hier zogenaamde Stampkotbeek, leidend naar de grens met Meilegem. De verdwenen oliewatermolen zogenaamde "Stampkotmolen" op de Stampkotbeek werd reeds vermeld in 1563 en was in 1951 tot puin vervallen; bewaarde resten van in baksteen gemetseld sluiswerk op de Stampkotbeek en twee verticale molenstenen in de onmiddellijke omgeving.

• Rommelaere J., Meilegem-Nederzwalm-Hermelgem, in Archaeologisch Inventaris Vlaanderen, VII, Gent, 1986, p. 168-169.

Auteurs: Lanclus, Kathleen