Geografisch thema

Heindonksesteenweg

ID: 513   URI: https://id.erfgoed.net/themas/513

Beschrijving

Vertrekkend aan de vaart en eindigend aan de watersportbaan van Hazewinkel. In oudere documenten vermeld als Kaasstraat en als Heyndonckstraat. Op de Caerte figuratief van 't Pachthof genaemt de Vleuge van 1797 wordt de baan aangeduid als Achterdomstraete, volgens K. De Decker mogelijk wijzend op een oude verbinding met de Appeldonkstraat op de westelijke oever van de vaart.

In het begin van de straat bebouwing met arbeidershuisjes (zie onmiddellijke nabijheid van n.v. De Naeyer ten zuiden), verder inplanting van hoeve De Vleug ten noorden en eengezinswoningen uit de 20ste eeuw; sporadisch resten van voormalige hoeven: nummer 164, nummer 176 (zogenaamd Stuivenberghoeve volgens kadaster uit jaren 1920) en nummer 186.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1995


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoningen

 • Omvat
  Groepsbebouwing van arbeiderswoningen

 • Omvat
  Hoeve De Vleug

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Is deel van
  Willebroek

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heindonksesteenweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/513 (Geraadpleegd op 03-12-2020)