Neerstraat

Beschrijving

Onderdeel van hoofdbaan (Ronse-Ninove) tussen Marktplein en Brusselsestraat met sterke concentratie van bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw (nummer 2, 34, 50, 62) én gebouwen met 18de-eeuwse kernen (nummer 24, 54, 56). Naast nummer 36 lag tussen 1855 en 1951 de inmiddels afgebroken gemeenteschool. Ter hoogte van nummer 64 en de Post (nummer 66) bevond zich vanaf 1820-1823 tot 1907 het oude kerkhof, waarvoor ir. De Bruycke in 1895 een uitbreiding en afsluitingsmuur ontwierp. Dit project werd niet gerealiseerd; het ontwerp diende zeer waarschijnlijk voor de aanleg van het nieuw kerkhof buiten dorpskom (1906-1909) (zie Kerkhofstraat). Eertijds bevond zich aan einde van de straat de tot de 16de eeuw opklimmende zogenaamd "Ten Honde of Ten Onderen(water)molen". In 1937 afgebroken ten gevolge van straatverbreding.

Thans winkelstraat met voornamelijk bebouwing van twee bouwlagen en drie traveeën. Talrijke gevelbekledingen met faïencetegels, geglazuurde baksteen en combinaties uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (bijvoorbeeld nummer 13, 24, 36, 61, 75, 77). Merendeel van 20ste-eeuwse winkelpuien sterk aangepast met uitzondering van nummer 47, 59. Wel intacte bovenverdieping bijvoorbeeld. nummer 1 art-decowoning en nummer 3, 39 art-decogetinte gevels.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos 1923-1937; Doos plannen 1929-1933; Kerkhof werken (1810-1909); Schoolgebouwen, Doos I-II.
  • RAR, Topografisch-historische atlas, nummer 796.
  • BRAKELS Th., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 283.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 51-52.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena