Groenstraat

Beschrijving

Als onderdeel van de vroeger zogenaamd Ninoofse steenweg vormt de Groenstraat de oost-west-verlopende hoofdstraat van het dorpscentrum, waarachter ten zuiden de hoger gelegen dorpskerk oprijst. Aan de zuidelijke straatzijde vormt nummer 18 tot en met 48 de langste ononderbroken huizenrij in het dorp; omvat vooral traditionele bakstenen lijstgevels met twee bouwlagen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Sommige panden met nog herkenbare vroegere commerciële functie zoals nummer 42 met winkel- en cafépui, nummer 46 met winkelramen en -deur; nummer 48 met dubbele deurportiek, aanpassing naar verluidt van 1941, door architect F. Vanachter (zie opschrift plintsteen) van laat 19de-eeuws huis. Bebouwing aan de noordkant gedomineerd door merendeels achterin gelegen grootschalig schoolcomplex (nummer 11-15 A).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena