Hoogkouterstraat

Beschrijving

De ingestorte houten korenwindmolen zogenaamd "Molen 't Hoogkouter" bevond zich op het hoogste punt van deze straat. In oorsprong vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw, waarschijnlijk als banmolen van de plaatselijke heren. Afgebeeld op de Ferrariskaart van 1771-1778 als "Molen van Michelbeke". Bescherming van 1956, na volledige instorting van molen opgeheven. Afgekalfde molendam en puin wellicht van de bakstenen teerlingen zijn enige relicten.

Aan overzijde van de vrijwel onbebouwde straat, schuin tgov. de molensite, ligt vermoedelijk het voormalige molenaarshuis. Eenvoudig bakstenen breedhuis van anderhalve bouwlaag met in zijpuntgevel sporen van oudere kleinere kern (zie lage puntgevel met vlechtingen). Hekpijler van voortuin met getraliede beeldnis van pijlerkapel.

• BAUTERS P., Het Oostvlaams molenbestand in 1986, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen nieuwe reeks - nr. 25, 1986, p. 155.
  • BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 405-406.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 1962, Tweede band, 1963, p. 46.