Kasteelstraat

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Dreve" of "Pontstraat", volgens overlevering naamsverandering te wijten aan het door het Heilig Hartklooster volledig ingesloten 18de-eeuws kasteel (nummer 45). Heden ligt de straat op de centrale as Ronse-Ninove die het centrum van Nederbrakel doorkruist en teruggaat op een oudere verbindingsweg tussen de baan Oudenaarde-Geraardsbergen en het dorpscentrum. Aangelegd als staatsweg in 1828, verbreed en gekasseid in 1911. Nummer 77, één bouwlaag tellend breedhuisje geeft indicatie van oude rooilijn.

In 19de-eeuwse residentiële straat (nummer 28, 41, 49, 53, 55, 66), thans handelsstraat met vooral jongere bebouwing én enkele gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw (nummer 1, 9, 11, 13) met sterk aangepaste gecementeerde gevels met geprofileerde vensteromlijstingen.

Hoge concentratie aan schoolgebouwen onder meer van Viso Cor Mariae en Sint-Augustinus, het voormalig Liberaal (kleuter)schooltje en de in 1948 opgerichte Rijksmidden- en basisschool (nummer 32). In de nabijheid, het rusthuis Najaarszon (nummer 50) in 1974 gebouwd op de plaats van het voormalig Burgerlijk Godshuis (1884-1965).

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Schoolgebouwen, Doos I.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer1221.
  • BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 12.
  • BRAKELS T., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 105.
  • MAROYE P., 500 jaar Familie Maroye in Horebeke, Brakel en Lierde - deel 3, in Triverius, XXVIII, 4, 1999, p. 9-20.
  • VAN DE MERGEL F., Rusthuis, armenzorg, ziekenzorg in Nederbrakel, in Triverius, XXI, 4, 1991, p. 11-17.