Steenpaal

Beschrijving

Vrijwel onbebouwde landweg vanaf de Leinstraat naast het "Hof te Fransbeke" over een afgevlakte top (96 meter) tot Laaistok. Toponiem verwijzend naar een in begin jaren 1980 verdwenen megaliet van ijzerzandsteen naast de weg die als grenspaal op de kouter fungeerde, vlakbij de vroegere standplaats van de Steenpaalmolen. Als houten korenwindmolen in 1757 gebouwd door L. Bettens uit Roborst; in 1913 gesloopt en overgebracht naar Oombergen (Zottegem).

• Gedenkboek Opbrakel 900, Brakel, 1998, p. 171.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 58-61.
  • MORRE V., De molens van Opbrakel, in Triverius, XVI, 4, 1986, p. 21-28.