Steenweg

Beschrijving

Onderdeel van de middeleeuwse wegverbinding Oudenaarde-Geraardsbergen. Op de zuidhoek met Hollebeekstraat ingeplante parochiekerk met ten oosten en ten zuiden aanpalend weiland, markeert sterk het kleine dorpscentrum. Weinig aaneengesloten en beperkte bebouwingsconcentratie waardoor het straatdorptype niet erg uitgesproken is. Slechts enkele dorpshuizen als oudere woningen herkenbaar door hun schaal van anderhalve bouwlaag zoals nummer 25 uit begin 20ste eeuw. In de dorpskern zelf evenals verderaf aan de steenweg vallen voornamelijk door hun aanleg nog meerdere verbouwde boerderijen op: nummer 5, gewit en gebouwd in U-vorm met afzonderlijk bakhuis onder markerende linde; nummer 22, grote voormalige hoeve waarvan boerenhuis nog 18de-eeuwse kenmerken vertoont (naar verluidt binnenshuis 1768 gedateerd) en bewaarde tot de sloop van de schuur eveneens een aanleg in U-vorm.