Geografisch thema

Weistraat

ID: 5208   URI: https://id.erfgoed.net/themas/5208

Beschrijving

Oude landelijke weg in de Scheldemeersen ongeveer gelijklopend met de brede rivierbocht, palend aan verschillende, in 1882 afgesneden Scheldebochten. Voormalig cabaret "In de Kraai", thans verbouwd, op de hoek met de rechtgetrokken Nederzwalmsesteenweg en een vervallen hoeve (nummer 16) met nog zichtbare oude kern bij de afgesneden Scheldebocht als enige bebouwing tot de splitsing met de Leebeekstraat.

Doorkruist door de circa 1902 gegraven zogenaamde "Coupure" of Moerbeek in de bedding van de Leebeek met brug en sluis voor de afwatering uit de meersen en bestrijding van overstromingen. Behouden sluis met ophaalmechanisme met horizontale as en kamwielreductie op drie geprofileerde en opengewerkte gietijzeren steunen. Vernieuwde brug in 1940-41 met afgeronde natuurstenen hoekblokken en voorzien van twee grote doorlaatbuizen.

  • DIERICKX M., Geschiedenis van Zingem, Antwerpen, 1960, p. 153-155.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1999


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Zingem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Weistraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5208 (Geraadpleegd op 16-01-2021)