Geografisch thema

Everbeekplaats

ID
5213
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5213

Beschrijving

Gekasseid driehoekig kerkplein als centrum van de dorpskern van Everbeek-Beneden. Vier straten convergeren aan het dorpsplein: namelijk de Reepstraat (noordelijke pleinhoek), de Cordenuitstraat (oostelijke pleinhoek); in de zuidwestelijke pleinhoek de Nestor De Beckstraat en de Lessensestraat die zuidwaarts voert naar Lessen. Zuidelijke pleinwand met aaneensluitende rijhuizen, voornamelijk in de 20ste eeuw verbouwde en met bovenverdieping verhoogde oude dorpshuizen van één bouwlaag. Vrijstaande kerk op noordelijke helft van het plein, tot in het tweede kwart van de 19de eeuw met omringend ovaal kerkhof. Roepsteen liggend tegen de zuidelijke langsgevel van de Sint-Mariakerk.

 • DE WIN P.- MOENS F., De "roepstenen" en "kerkpuien" in de provincie Oost-Vlaanderen, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Nieuwe reeks, Deel XLII, 1988, p. 48.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenburgerhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Maria

 • Omvat
  Zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden

 • Is deel van
  Everbeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Everbeekplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/5213 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.